De Obesitas Unit van Hospital Clínica Benidorm heeft een team van medisch specialisten die de patiënt met obesitas helpt hun streefgewicht te bereiken, om zo hun gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Allereerst zal de internist een beoordeling geven over de gezondheidssituatie van de patiënt en begeleidt de patiënt gedurende het gehele proces. Zowel in de eerste fase van beoordeling, als gedurende de nazorg, kan de internist de patiënt doorverwijzen afhankelijk van hun probleem naar een andere specialist van het medisch team.

De Obesitas Unit van Hospital Clínica Benidorm biedt in hun medisch centrum alle faciliteiten en een deskundig team die de patiënt informeert en ondersteunt.

tres pasosMODIF-09
tres pasosMODIF-10
tres pasosMODIF-11

Chirurgische laparoscopische Technieken

Bij deze typen operaties, maakt men gebruik van o.a. een kleine videocamera en ook van chirurgische instrumenten om kleine insnedes in de buik te kunnen maken. Deze technieken staan toe dat men een voorspoedig herstel heeft en dat men minder complicaties kan krijgen.

Verstelbare maagband

De band wordt aan het bovenstuk van de maag geplaatst en is aangesloten aan een katheter met reservoir die onder de huid wordt geplaatst. De passage van de voeding wordt hierdoor verminderd.

Deze techniek is niet permanent en heeft de minste chirurgische risico´s, maar heeft daarentegen als resultaat minder gewichtsverlies. De patiënt heeft uiteindelijk minder vitaminesupplementen nodig. De resultaten hiervan hangen erg af van de wilskracht van de patiënt.

Gastric-sleeve operatie

Bij een Gastric-sleeve operatie verwijdert de chirurg over de lengterichting een groot deel van de maag. Het achterblijvende deel heeft een vorm van een buis met weinig capaciteit. Dit zorgt dat de patiënt een vol gevoel heeft bij weinig voedselinname, en kan hierdoor aanzienlijk afvallen. Bij deze procedure is het NIET nodig om de dunne darm te manipuleren.

De operatie is onomkeerbaar en heeft een groter risico op bloeding en fistels. Het is mogelijk dat u vitaminesupplementen (B12, ijzer) moet innemen. Duidelijk meer gewichtverlies dan bij de verstelbare maagband.

Maagomleiding

Met deze techniek maakt de chirurg een kleinere functionele maag met een nauwe uitgang en leidt een deel van de darm om. Op deze manier kan de patiënt veel minder eten en kan er minder voedsel geabsorbeerd worden.

De operatie is uiteindelijk moeilijk omkeerbaar, erg complex en heeft het risico op bloeding, fistel, stenose, breuken en zelfs ondervoeding. Staat bekend als staandaardtechniek. Hierbij zijn levenslang multivitamines en artsenbezoek nodig.

Met deze techniek kunt u een groter gewichtsverlies bereiken en kunnen ziektes (zoals diabetes type 2), die door obesitas zijn veroorzaakt, genezen of aanzienlijk verbeteren.

Omleiding galwegen

Bij deze techniek, is de omleiding van de darm langer. Alleen aanbevolen indien de patiënt een hoog risico heeft voor ondervoeding.

Bagua

Een Minimaal Invasieve ingreep waarbij de eigenschappen van de Gastric Sleeve combineert worden met de beste eigenschappen van de Maagomleiding. Een techniek dat de beste resultaten oplevert met betrekking tot gewichtsverlies en de verbetering van geassociëerde ziektes, zoals diabetes.

Obesitas is overgewicht door een overmatige vetstapeling in het lichaam, met betrekking tot de leeftijd, geslacht en lengte.

De meest gebruikte methode om te weten of een persoon obesitas heeft, is de meting van de BMI Index, waarbij men het gewicht in kilo moet delen door lengte in het kwadraat (BMI=gewicht/lengte2). Bijvoorbeeld een persoon die 80 kg weegt en 1,6 m lang is, heeft een BMI van 31,2.

 

Classificatie van obesitas volgens het BMI:

TABLA

 

Criteria voor chirurgie bij morbide- en metabolische obesitas

  • BMI >40 of <35 kg/m2 verbonden met ziekten zoals hypertensie, diabetes, hypercholesterolemia, metabolisch syndroom, artrose, slaapapneu.
  • Ernstige obesitas gedurende meer dan vijf jaar.
  • Afwezigheid medische geschiedenis van alcoholverslaving, drugsverslaving en ernstige psychiatrische aandoening.

Welke levenskwaliteit bereikt een geopereerde patiënt?

Na een fors progressief gewichtsverlies heeft de patiënt een gunstig verloop van zijn ziekten en verbetert zowel lichamelijk als geestelijk.

  • Verbetering of genezing van diabetes, hypertensie, cholesterol, etc.
  • Verbetering van luchtweg problemen, snurken, slaapapneu en hartinsufficiëntie.
  • Vermindering van problemen door artrose van de knie en heup.
  • Verbetering van de lichamelijke capaciteit, zodat de patiënt gemakkelijker kan lopen en meer kan bewegen.
  • Verbetering van je zelfvertrouwen en psychologische problemen, zoals een depressie.
  • Verbetering van sociale contacten en vergemakkelijkt arbeid en het zoeken naar werk.
Team

 Bariatrische Chirurg
Dr. Antonio Alberola

 Voedingsdeskundige
Fátima Júdez
 Endocrinoloog
Dr. Rafael Cerezo

Psychologie
Dra. Jessica Castejón